Typ 2-diabetes på riktigt!

Maj 052012
 

Så har de 6 deltagarna nu kommit till sista veckan på pulverdieten och alla har utomordentligt fina sockervärden. Bara 1 av 6 behöver ta tabletter mot sockret. Ingen står längre på insulin. Vikten minskar stadigt och alla motionerar mer än det som vi satt upp som mål under denna första månad (5000 steg). Vilken framgång!

Den 7/5 är sista pulverdagen och då kommer en ny prövning. Hur går man över till bra och hållbara kostvanor? Det gäller att inte belöna sig med kalorier utan att unna sin kropp att få fortsätta med en långsam successiv viktnedgång genom ökad motionering och rimligt kaloriintag. En kost med fisk, fågel, sallad, grönsaker, nötter, baljväxter, oliv- och rapsolja och en del fullkornsprodukter är det som står på menyn. Ett glas vin till maten är inte förbjudet. Jag ser med spänning an fortsättningen på projektet.

 

  7 Responses to “Projekt 600 – sista pulverveckan”

 1. Jag har hört att det är farligt att vara i ketonfas. Äter min kropp från skelett och muskler då?

 2. Att vara i ketonfas innebär att kroppens fettdepåer bryts ned och i den nedbrytningen bildas ketonkroppar. Om man svälter, dvs inte äter något alls, så bryts inte bara fettlager ned utan efter några dagar bryts muskler ned.
  För att förstå det hela börjar jag med att konstatera att hjärnan, till skilnad från andra organ i kroppen, behöver en viss mängd glukos för att kunna fungera. Vid fettnedbrytning kan bildas lite glukos och även ketonkroppar och hjärnan kan delvis klara sig på denna kombination glukos/ketonkroppar men det fattas en mindre glukosmängd för hjärnans överlevnad. Detta gör att musklerna bryts ned vid svält. Muskelprotein bryts nämligen ned till aminosyror som kan användas till produktion av glukos i levern och hjärnan kan sedan använda detta glukos.
  Vid VLCD/pulverdiet under några veckor så intar man tillräckligt med socker och protein för att bland annat tillhandahålla det glukos som hjärnan behöver för att kroppens muskler inte ska brytas ned (och ej heller skelett) så det blir ej ett problem.

 3. Om man bara äter 3 Slanka som patienterna gjort är det säkert att man går ner i vikt då?

 4. Hej Doktor Johan!
  Jag är reumatiker och äter varje dag lite extra Omega 3, det känns så bra för mina leder. 15 kilo behöver jag gå ner i vikt, men undrar om man kan gå på en sån här sträng pulverkur och ända äta lite extra Omega 3?
  Förstör man inget då?

 5. Hej och tack för trevliga kommentarer och frågor! På 3 Slanka-påsar per dag går man ned i vikt men man bör prata med sin läkare innan pulverkuren om man har någon behandlingskrävande sjukdom. Om man har diabetesbehandling så måste den helt eller delvis tas bort vid ett så pass lågt kaloriintag (pga risk för lågt blodsocker). Vad gäller frågan om Omega 3 så kan jag inte se att det skulle kunna vara någon fara att fortsätta med detta under pulverdieten. Jag tycker dock att du ändå ska informera den läkare som sköter din reumatism att du tänker prova pulverdiet.

 6. Inspirerande projekt det här! Jag är inte själv diabetiker (min fru är) men jag har lite övervikt och har hört att bara 7-10 kg kan ge hälsorisker och risk för diabetes2. Stämmer det verkligen? Känns bra att få den där snabba kickstarten och se resultat fort. Kan ju vara värt det för mig i så fall.

 7. 7-10 kg övervikt kan ge hälsorisker och diabetesrisk, speciellt om man har ärftlighet för typ 2-diabetes och i synnerhet om fetman satt sig runt buken. Det vanliga är dock att en något större övervikt krävs för att få diabetes.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)