Typ 2-diabetes på riktigt!

Mar 142012
 

vag-hjalp

På den vårdcentral där jag arbetar, Curera Hornstull,  så drar vi igång ett spännande projekt med start i april. Janne Hellbom (som också står bakom typ2.se) och jag har satt ihop ett intensivt kost- och motionsprogram. Vikt, blodsockervärden, blodtryck och blodfetter kommer att följas under minst ett års tid. Ett mindre antal typ 2-diabetiker kommer att delta och vi startar med 1 månads pulverdiet med mycket lågt kalorihalt, 600 kcal/dygn, därav namnet på projektet. Detta kommer att leda till en påtaglig och snabb viktnedgång och förhoppningsvis klart förbättrade sockervärden. Efter den första månaden blir det matlagningskurs med fokus på medelhavskost och dessutom coachning i grupp på gym. Vi kommer att använda stegräknare för att komma upp till minst 10000 steg per dygn. Det kommer att bli ett tufft år för deltagarna men förhoppningsvis kan det leda till en påtaglig och varaktig livsstilsomläggning och ett ökat allmänt välbefinnande. Vi förväntar oss vid lyckat resultat en markant minskning av risken för framtida hjärt-kärlsjukdom. Jag kommer att skriva mer om detta projekt framöver, var så säkra!

  2 Responses to “Projekt 600”

  1. Är inte 600 kalorier om dagen livsfarligt lite?

  2. Ja visst kan man tänka att 600 kilokalorier/dygn skulle vara farligt men faktum är att det som verkligen är farligt är att behålla sina extra kilon och därmed behålla sin ökade risk för hjärt-kärlsjukdom. Det finns ett antal studier som tittat på både insulin- och icke-insulinbehandlade typ 2-diabetiker och resultaten är uppmuntrande. Faran med dieten är att risken för lågt blodsocker ökar om man behåller sin diabetesmedicinering under dieten. Ofta är det klokt att göra uppehåll med huvuddelen av sin behandling men detta måste man diskutera med sin läkare. Det senaste stödet för användandet av denna typ av pulverdiet kan man läsa om i European Journal of Internal Medicine: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22284244

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)